/Files/images/6111134b69b9dcb9c953bb227317f7fc_XL.jpgДвадцять перше століття. Вік комп'ютерних технологій і новинок.

Чому ми так любимо, проводити час за комп'ютером і в соціальних мережах, як це на нас впливає, чи зможемо ми сказати собі стоп? (чи зможемо ми зупинитися?) Це і багато іншого ми спробувала з'ясувати у своїй роботі, а саме: виявити які саме проблеми пов'язані з використанням Інтернету, виділити шляхи вирішення проблем, пов'язаних з використанням соціальних мереж, вивчити вплив соціальних мереж на фізичне і психологічне здоров'я людини, вивчити проблему мережевої залежності, провести соціологічне дослідження з проблеми впливу соціальних мереж на учнів.

Соціальні мережі - це тип відносин людей один з одним.

Цей термін був введений в 1954 році соціологом Джеймсом Барнсом. Людина - істота соціальна, і спілкуватися вона почала ще до того як навчилася розмовляти. Якщо опустити деякі моменти, то можна сказати що першою соціальною мережею були вогнища, які розпалювали в давнину, щоб повідомити про небезпеку. А що? Є дві людини - ось вам вершини мережі, а багаття - канал зв'язку. Пізніше були поштові голуби, листи, телеграфи і телефони.

Перша соціальна мережа в Інтернеті з'явилася в 1995 році. Це був американський портал classmates.com ("Однокласники» - аналог цього сайту.)

Але офіційним початком життя соціальних мереж прийнято вважати 2003-2004роки. Саме в ці роки були запущені такі ресурси як: LinkedIn, MySpace і Facebook.

Найпопулярнішими соціальними мережами в Україні на даний момент є: «ВКонтакте», «Одноклассники», «Facebook», «Мой мир», «Twitter».

Про шкоду або користь комп'ютера досі сперечаються вчені. Давайте ж з'ясуємо, в чому полягають позитивні і негативні моменти при роботі з комп'ютером в соціальних мережах.

Плюси:

  1. Спілкування без меж.
  2. Перегляд відеофільмів, слухання музики.
  3. Отримання корисної інформації.
  4. Дозвілля.
  5. Допомога в навчанні.
  6. Всебічний розвиток.

Мінуси:

  1. Відкритий доступ до особистої інформації користувача.
  2. Не завжди достовірна інформація.
  3. Фінансові затрати.
  4. Приносить шкоду здоров'ю.
  5. Залежність.
  6. Відкритий доступ до негативної інформації.
  7. Трата часу.

Основні шкідливі фактори при частому перебуванні за комп'ютером і знаходженні в соціальних мережах:

1.Обмежена поза, сидяче положення протягом тривалого часу

2.Вплив електро-магнітного випромінювання.

3.Втома очей , навантаження на зір.

4.Перевантаження суглобів кистей.

5.Стрес при втраті інформації.

6.Психічні розлади.

Нами було проведено дослідження учнів 8-их, 10-ого та 11-их класів нашої школи. В дослідженні взяло участь 27 учнів 8-их класів, 17 учнів 10-ого класу та 25 учнів 11-их класів. А також для порівняння в анкетуванні взяли участь дорослі. Була складена анкета, за допомогою якої ми отримали відповіді на питання стосовно реєстрації та відвідування соціальних мереж. Було отримано такі результати: виявилось, що 26% 8 класу, 59% 10 класу, 32% 11 класу, 64% дорослих відвідують соціальні мережі щодня.

Основними мотивами для використання соціальних мереж є:

  1. розваги,
  2. групи по інтересах,
  3. пошук друзів, однокласників і спілкування з ними,
  4. спосіб зв’язку,
  5. знайомство і спілкування з новими людьми.

На питання: скільки часу ви проводите в соціальних мережах, отримали такі результати:

30% 8 класу, 76% 10 класу, 44% 11 класу, 55% дорослих проводять в соціальних мережах кілька годин на день.

Але, незважаючи на це, лише 22% 8 класу, 6% 10 класу, 32% 11 класу та 27% дорослих визнають, що відчувають залежність від соціальних мереж.

Зараз соціальні мережі стали дуже поширеними і їхня робота набирає швидких обертів.

За статистикою:

Для того щоб отримати 50 мільйонів користувачів: радіо знадобилося 38 років, телебаченню - 13 років, Інтернету - 4 роки, iPod - 3 роки, facebook - більше 200 млн. користувачів менше, ніж за рік, Вконтакте - більше 100 млн. користувачів за 1 місяць.

Хочeмо навести вам приклади того, що не треба робити в соціальних мережах:

  1. Розміщувати фотографії свого дебошу на п'яній вечірці - це може пошкодити при працевлаштуванні на роботу.
  2. Подробиці романтичних побачень або чутки про особисте життя ваших друзів знову ж залишають негативне враження у стороннього спостерігача.
  3. Проводити робочий час за поповненням списку друзів або спілкуванням зі старими не кращий спосіб використовувати час .
  4. Можливо, ви вважаєте, що зможете видалити компрометуючі фотографії та стерти докази, але подібні зображення можуть бути збережені в кеші або десь ще, і від них практично неможливо буде позбутися.

В результаті проведених опитувань і обробки інформації, можна виділити шляхи вирішення проблем, пов'язаних з використанням соціальних мереж:

  1. Обмеження часу перебування в мережі.
  2. Пошук альтернативних способів проведення часу (наприклад,заняття спортом, малювання, вишивання, читання книг тощо).
  3. Надання більшої уваги своєму реальному житті (проблемам в школі, в сім'ї, друзів).
  4. Збільшення часу перебування в компанії друзів.

Компьютер може стати другом або заклятим ворогом, може допомогти в біді, а може додати купу проблем, може допомогти знайти однодумців, а може привести до самотності.

Вирішувати тільки ВАМ!!!

ЖИТТЯ В СОЦМЕРЕЖАХ

Чи такий страшний «вовк»?!

Профіль в одній або кількох соцмережах ще не створив ще хіба що ледачий. Діти та дорослі дивляться, читають, постять, лайкають. І називають це «залежністю» або епідемією XXI століття. Це тепер подібно «депресії», «фобії» і «зони комфорту». Люди розкидаються цим «діагнозом» направо і наліво. Чи все так сумно? Де межа між адекватним спілкуванням і залежністю від соцмереж?

ЧИМ МАНЯТЬ СОЦМЕРЕЖІ?

Тут можна створити образ «ідеального себе» і приховати за ним реальні проблеми; можна поводитися як хочеш і говорити що завгодно, навіть за образу відповідати не доведеться. Так, вас можуть «забанити», але створити новий акаунт — справа 5 хвилин. Інформація швидко розходиться по мережі. Ідеальне середовище для реклами та отримання швидкого відгуку на будь-яке явище.

СОЦМЕРЕЖІ ЯК НЕОБХІДНІСТЬ

Погодьтеся, це вже немало для того, щоб приєднатися до спільноти тих, хто не відривається від гаджета. Але я скажу більше: мати сторінку в соцмережі вже навіть необхідно! При влаштуванні на роботу наявність акаунта, наприклад, у Фейсбук може допомогти потенційному працедавцеві зрозуміти, яким є коло ваших інтересів і знайомств, що може дати вам певну перевагу.

ЗАЙМАЙТЕСЯ СПОРТОМ

Активізуйте фізичну діяльність: дайте собі слово хоча б раз на тиждень, залишивши гаджет удома, сходити пограти у футбол або поплавати в басейні. Знайдіть будь-які способи, щоб не тримати у руках смартфон, займаючи руки гантелями, веслами, ракеткою.

ОЗНАКИ ЗАЛЕЖНОСТІ

Нав’язливе бажання заходити на свою сторінку, оновлювати її, контролювати активність на ній інших користувачів. Втрата контролю над часом, що проводиться в соцмережах. Виникнення проблем із навчанням, роботою, сім’єю через постійне перебування онлайн. Скорочення часу спілкування «в реалі».

Зростання грошових витрат на різні соціальні сервіси та покупки в мережі.

ЯК ПОЗБУТИСЯ ЗАЛЕЖНОСТІ?

Відмовитися від соцмереж моментально не вийде. Важливо дотримуватися чітких правил:

— видалити доступ до соцмереж всюди, окрім одного комп’ютера, який знаходитиметься в одному місці і який не можна брати із собою;

— визначити чіткий час виходу в мережу і сповістити про це інтернет-друзів;

— організовувати «мережеві вихідні» — не спілкуватися в мережі хоча б один день на тиждень.

ЗВЕРНІТЬСЯ ДО ПСИХОЛОГА

Можна звернутися до психолога, щоб зрозуміти причини вашої залежності. Усвідомивши їх, ви захочете щось змінити у своєму житті, оскільки «занурення» в мережу може бути фінальним акордом інших проблем, наприклад, на роботі або в сім’ї.

Хай соцмережі будуть приємним доповненням вашого життя, а не його єдиною відрадою!

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА

1. Популярний журнал - [Електронний ресурс] - режим доступу:. http:/ / popular-journal.ru/socialnye-seti-zlo-interneta /, доступ вільний.

2. Популярна енциклопедія Вікіпедія - [Електронний ресурс] - режим ru.wikipedia.org / вікі /, доступ вільний.

3. Серія статей - [Електронний ресурс] - режим доступу http://social.ecomspace.ru/, доступ вільний.

4. За матеріалами https .//short, media

Доповнення:

Безпека в соціальних мережах – етика поведінки в інтернеті
Вплив соціальних мереж на розвиток дитини
Британське дослідження показало ризики присутності дітей у соцмережах
Кiлькiсть переглядiв: 502

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.